До уваги громадян!!!
07.09.2016

Верховною Радою України 14 липня 2016 року прийнято Закон «Про внесення змін у деякі закони України щодо документів, які підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, спрямованих на лібералізацію Європейським Союзом візового режиму для України» (законопроект № 3224).

 

             Новації стосуються паспорта громадянина України, в т. ч. для виїзду за кордон, службового та дипломатичного паспортів України, посвідчень особи моряка або члена екіпажу, посвідчення особи на повернення в Україну. Закон визначає правовий статус окремих категорій осіб, усуває правові прогалини в чинному правовому регулюванні.

             Закон також встановлює порядок оформлення документів для виїзду громадян України на постійне місце проживання за кордон, врегульовано деякі аспекти тимчасового обмеження права громадян України на виїзд з України. Зокрема, якщо відповідний держорган введе тимчасове обмеження права громадянина на виїзд з України, то він зобов’язаний повідомити про це громадянина та прикордонну службу в однодневый термін.

           Законом встановлено порядок оскарження рішень, дій або бездіяльності з питань виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України. Впроваджується картка трудового мігранта — документ, що посвідчує особу іноземця або особи без громадянства, які мають намір займатися підприємницькою діяльністю в Україні, та підтверджує законні підстави для тимчасового проживання в Україні.

        Законом визначено, що для оформлення закордонного паспорта, дипломатичного, службового і ряду інших документів будуть використовуватися відбитки пальців рук. Зараз відбитки пальців беруть тільки за згодою особи. Разом з тим, для оформлення паспорта громадянина України вносити відбитки пальців рук будуть також тільки за згодою особи.

           Кожен громадянин України зможе мати не більше двох закордонних паспортів. Загальний строк видачі закордонного паспорта складе до 20 робочих днів, а терміновий – до 7 робочих днів з дня оформлення заяви-анкети.

          Згідно із Законом, оформлення паспортів України буде здійснюватися з 14 років. Громадянам України, які не досягли 18 років, такий паспорт буде видаватися на чотири роки, а яким вже виповнилося 18 років, — на кожні 10 років.

          Також, з’явиться можливість, замість внутрішнього паспорта громадянина України, отримати ID-карти (ID карта являє собою пластикову карту, яка заміняє внутрішній паспорт громадянина України у вигляді книжки) не тільки 16-річним, але і громадянам зі старими паспортами.

             Паспорт буде містити текст українською та англійською мовою. У паспортах громадян України не будуть робити відмітки про реєстрацію шлюбу, а також про його розірвання, але кожному з подружжя будуть видавати свідоцтво про шлюб.

       Врегульовані і правила стягнення адмінзбору за оформлення документів. За оформлення (у тому числі замість втрачених або викрадених), обмін документів, будуть стягувати адміністративний збір. Стягувати додаткові платежі Законом заборонено. За оформлення внутрішнього паспорта, вперше, адмінсбор стягувати не будуть. Також, накладено табу на стягнення держмита за оформлення, видачу, обмін (замість загублених або вкрадених) документів у формі книжечки.

              Що стосується документів (паспортів, посвідчень), виданих до 01.10.2016 року, то вони дійсні протягом терміну, на який видані.

            Прийнятий Закон України від 14.07.2016 року №1474-VІІІ набуде чинності 01.10.2016 року і тим самим дозволить усунути правові прогалини в законодавстві, приведе Закон про Єдиний державний демографічний реєстр та інші документи у відповідність із законодавством та реаліями сьогоднішнього дня.


© 2014 - 2024 р. Кредитна спілка “Актив”.
Всі права захищені згідно законодавства України.
email: aktivs12@gmail.com